Marga Rijken

De drijvende vraag achter alles wat ik doe is “kan het ook leuk samen”. Ik werk voornamelijk in organisaties, omdat we het grootste deel van onze tijd doorbrengen op ons werk. Door de week zien we onze collega’s meer dan onze vrienden en geliefden. Daarom vind ik het uitermate belangrijk dat je in die tijd kunt floreren. Mijn thema is de Positieve Organisatie. Waar je werkt vanuit kracht en impact hebt vanuit een gezonde samenwerking.

Mijn achtergrond

Na mijn studie psychologie ben ik gaan werken als trainer, consultant en coach. Mijn ontwikkeling in die rollen ging heel organisch. Na een training in het voeren van functioneringsgesprekken, kwam de vraag van de leidinggevenden wat ze moesten doen met de uitkomsten. Vanuit dat meedenken kwam vervolgens de vraag om persoonlijke coaching. In deze rollen werk ik inmiddels 35 jaar op alle niveaus in de organisatie, van werkvloer tot directiekamer, met als belangrijkste ingangen leiderschap, teamontwikkeling en verandering.

Ik heb 10 jaar in vaste dienst gewerkt, drie jaar bij een non-profitorganisatie en vervolgens bij een trainingsbureau, om het vak echt te leren. Vanaf 1996 werk ik zelfstandig in verschillende constellaties. Altijd als organisatie-professional. Samen met klanten bouw ik maatwerk-trajecten die erop zijn gericht om de kracht van het team, het individu en de organisatie te versterken. Ik ben NIP geregistreerd arbeids- en organisatiepsycholoog en ICF gecertificeerd professioneel coach.

Mijn specialismen

In mijn werk heb ik twee liefdes, de positieve psychologie en het systemisch werken. “Beter te werken met je sterktes dan te worstelen met je zwaktes” is een uitspraak van Martin Seligman (grondlegger van de positieve psychologie), die mij zeer na aan het hart ligt. Hier werk ik samen met mijn klanten aan op alle niveaus: organisatie, team en individu.

De systemische bril geeft me een onpartijdige blik op gedoe in organisaties. Dat is een fijn startpunt om aan verbetering te kunnen werken. ‘Ontschuldigen’ vind ik daarbij een prachtig begrip.

Mijn zoektocht

Ik zie steeds vaker dat de top van de organisatie volledig is losgezongen van het primaire proces. Dat er een papieren realiteit ontstaat in beleidsstukken, die te weinig doet voor het primaire proces. Met als gevolg dat professionals op verschillende niveaus in de organisatie elkaar niet meer verstaan en begrijpen. Hoe kom je weer terug bij je kracht, creëer je verbinding en vergroot je je invloed. Dat is mijn zoektocht, in één zin uitgedrukt.

Ik denk dat ik inmiddels aardig wat bagage heb op dit thema en hoop dat ik met mildheid en inzicht en samen met mijn collega’s van Uiterwaarden een betekenisvolle bijdrage kan hebben voor organisaties en organisatie-professionals.